↑ Return to Assortiment

Stoffen maandverband

Maandverbanden

Wat is wasbaar maandverband?

Dat is maandverband dat je niet na elk gebruik moet weggooien, maar telkens kan wassen.

Het bestaat in verschillende maten en materialen. Veel gebruikte materialen zijn katoen, bamboe en hennep.

Onderaan zit er soms nog een synthetische PUL-laag. Die houdt het vocht tegen, maar is toch ademend.

Stoffen maandverband wordt meestal op zijn plaats gehouden met drukknopjes die onder het slipje door vastgeklikt worden.

Waarom kiezen voor herbruikbaar maandverband?

  • Omdat wasbaar (of herbruikbaar) maandverband gemaakt is van natuurlijke materialen, heb je minder kans op irritatie. Het voelt gewoon aangenamer aan. Bovendien is het doordat het ademend is ook hygiënischer. Minder een broeihaard van bacteriën. En … niet onbelangrijk: minder kans op ongename geurtjes.
  • Het is beter voor het milieu. Je moet het niet telkens weggooien. Waardoor er minder afval is. En het moet ook niet elke keer opnieuw geproduceerd worden, wat de CO2 uitstoot aanzienlijk vermindert.
  • Het is goedkoper. Je hebt wel een startinvestering, maar die investering win je snel terug.

Praktisch: hoe gebruik je wasbaar maandverband?

Eigenlijk op dezelfde manier als dat je wegwerpmaandverband gebruikt. Alleen gooi je het niet na elk gebruik weg, maar was je ze. Hoe was je herbruikbaar maandverband? Je kan de maandverbanden vooraf weken in een emmertje met koud water. Het is belangrijk dat het koud water is, want anders stolt het bloed en dan gaan de vlekken er niet meer uit. Je wast de maandverbanden op 60° met weinig wasmiddel en zonder wasverzachter. Zo heb je minder kans op allergische reacties op de zeep. De maandverbanden verslijten sneller als je een wasverzachter en een droogkast gebruikt. Gemiddeld gaan de maandverbanden zo’n 5 tot 10 jaar mee.

Wat met bloedvlekken op je maandverband?

Om geen vlekken te hebben, week je de maandverbanden best in een emmer met koud water. Je kan daar al wat sodazout, citroen of azijn in doen, om de vlekken te minderen. Als je ziet dat na het weken er toch nog vlekken zijn, was je de maandverbanden best niet te warm. Door warme temperaturen stolt het eiwit in het bloed en dat zorgt dat de vlekken moeilijker weg gaan. Een ander trucje uit grootmoeders tijd dat heel efficiënt is bij het verwijderen van vlekken is drogen in de zon. Leg de maandverbanden op het gras in de zon en ze worden weer wit.

Hoeveel wasbare maandverbanden heb je nodig?

Dat is natuurlijk anders van vrouw tot vrouw, afhankelijk van het bloedverlies en de duur van de menstruatie, maar gemiddeld gebruiken vrouwen tussen de 10 en de 15 maandverbanden per cyclus. Je kan daar wel wat in variëren. Een aantal beter absorberende in hennep of bamboe met een onderlaag in PUL bijvoorbeeld voor de eerste dagen en de nachten. En wat dunnere in katoen voor de lichtere dagen.

Kan je herbruikbaar maandverband ook gebruiken bij lichte incontinentie of urineverlies?

Absoluut. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld na de bevalling last van de bekkenbodemspieren en van licht urineverlies. Een stoffen maandverband is dan zeker aangenamer dan een wegwerpmaandverband.

Stoffen maandverbanden kan u bestellen bij het Luierlijntje via ‘contact
Bestellingen bij het Luierlijntje vanaf €100 worden gratis aan huis geleverd (België).
Wij hebben een uitgebreid aanbod aan stoffen maandverband, in leuke motiefjes en uit verschillende soorten stof.
Ze kunnen bekeken worden op www.doekjesenbroekjes.be